Misina Természet- és Állatvédő Egyesület

Adószámunk: 18303841-1-02
Bankszámlaszámunk: 50700114-16100295

Bemutatkozás 

I. A Misina Természet- és Állatvédő Egyesület bemutatása

Egyesületünk 1994- ben alakult, a Pécs- Somogyon működő Természet- és Állatvédelmi Oktatásiközpontot az Állatotthonnal 1996 januárjában nyitottuk meg egy volt majorságban 6,5 ha- os területen. Az Egyesület által Pécs- Somogyon működtetett állatotthon 1999.- ben elnyerte a MUOSZ által alapított Év Állatotthona címet. Az Egyesület 1998 óta kiemelten közhasznúként dolgozik. 2007-ben megkapta a Magyar Állatorvosi Kamara Állatvédelmi díját. Évente ma már közel  25. 000 látogatót fogadunk.

 

A vezetőség öt szakemberből áll, akik társadalmi munkában, fizetés nélkül dolgoznak, tagjaink száma 242, önkénteseink nagyszámát meghatározzák az együttműködő szervezetek, intézmények. Az Oktatóközpontban és az Állatotthonban 15 főállású alkalmazott dolgozik.

 

I Állatotthon működtetése:

Állatotthonunkban a következő állatok találhatók: háziállatok, főleg kutyák ( állandó létszámuk 300-400 között mozog ), lovak, disznók, kecskék, magyar tarka szarvasmarha, bivaly, rackajuh, szamár, baromfik, kisállatok és  madarak.

 

A kiközvetítések száma növekvő tendenciát mutat, jelenleg havi 80-100. Természetesen a kiközvetített állatok további sorsát is megpróbáljuk nyomon követni. Reméljük, hogy az emberek viszonya az állatokhoz pozitív irányba változik, nem csak a hasznuk miatt tartják majd őket, hanem megkapják az őket megillető jogokat is.

 

Állataink életkörülményein megpróbálunk folyamatosan javítani. Az utóbbi években német partneregyesületünk a Bund gegen den Mißbrauch der Tiere e. V.  segítségével épült fel a kölyökház és a kutyák külső kifutói, két karanténépület, valamint az ő segítségükkel sikerült berendezni az állatorvosi rendelőt, röntgenhelységet és biztosítani az állandó állatorvosi ellátást. 2000-ben tagjai lettünk az RSPCA- nak, a Brit Királyi Állatvédelmi Egyesületnek, 2001- ben pedig a WSPA- nak az Állatvédelmi Világszövetségnek. &Uacu te;gy v&eac ute;ljük az Egyesület tevékenységével komoly serkentő szerepet tölt be a hazai állatvédelemben.

2010. augusztusában rangos külföldi elismerésben részesült a Misina Természet- és Állatvédő Egyesület. A „ Remény- Hope” elnevezésű díjat 2010. augusztus 21-én Kölnben a a BMT német állatvédő egyesület rendezvényén adták át az Egyesület képviselőinek. A díjat eddig hárman kapták meg állatvédő tevékenységükért. Pierre Brice a Winettou filmek címszereplője, Kristina Lapis a romániai francia konzul felesége, valamint a Misina Egyesület. A díjat a külföldi állatvédelem elismerésére alapították. Az átadáskor kiemelték a Misina modell & eacute;rtékű munkáját, sokrétű tevékenységét, valamint állatvédelmi oktatási munkáját.

 

II. Gazdasági állatok - háziállatok

A programunk egyik legfontosabb eleme a háziállatokkal foglalkozik. Ennek több funkciója is van. Egyrészt olyan állatokat mutatunk be, amelyek ma Magyarországon védett háziállatok. Ilyenek a mangalica, a rackajuh, ciktajuh, a magyar tarka, a szürke marha, a bivaly, a magyar baromfik, de ide tartoznak a hazai kutyafajták is. Az ő számukra egy külön bemutató készült „Őshonos állatfajták bemutatója” címen.

 

III. Madárrepatriálás

A madárrepatriáló 2000. május végén lett kész. Ekkortól a sérült, vagy fiatal vadmadarakat jó körülmények között zavartalanul meg tudjuk gyógyítani, fel tudjuk nevelni, majd visszajuttatjuk természetes élőhelyükre. Ez a programot a helyi nemzeti parkkal ( Duna-  Dráva Nemzeti Park) közösen valósítjuk meg. Az építési munkákat az ő pénzügyi segítségükkel és pályázati pénzekkel tudtuk fedezni. Ez a létesítmény régiónkban egyedüli és az országban is csak három ilyen típusú hely létezik, amely alkalmas erre a feladatra. Ezért kiemelt jelent séggel bírt ennek a megnyitása és működtetése. Az utóbbi időszakban megszaporodtak az emlősállatok, akik repatriálásáról az FVM Baranya megyei irodájával kötöttünk szerződést.

 

 

 

IV. Az Oktatócentrum működtetése

Már a kezdetektől fogva nagy hangsúlyt fektettünk a fiatalok szemléletformálására. A gyerekeket a legfontosabb célcsoportnak tartjuk, ezért állítjuk előtérbe az állatvédelmi oktatást. Munkatársaink, szakembereink oktatási intézményeket látogatnak, és előadásokat tartanak, tájékoztatják a  gyerekeket az Egyesület munkájáról. A gyerekek több formában látogathatnak el hozzánk. Egyrészt szervezetten, iskolai, óvodai csoportokkal jönnek, megismerkednek az állatokkal és személyes kapcsolatba kerülnek velük. Tavasztól őszig szinte mindennap megfordul szervezett  csoport a telepen. Sok a rendszeres visszatérő, mint pl. az értelmi fogyatékos és mozgássérült gyerekek, akik számára az itteni foglalkozások külön terápiát jelentőséggel bírnak. Külön formát jelentenek a szakkörök, klubok, mint pl. a Lovasszakkör, a Misina Kutyaiskola. Sokszor megfordulunk városi, intézményi rendezvényeken is. Így Egyesületünk a város kulturális életében is egyre nagyobb szerepet tölt be.

 

A nyári szünetben a gyerekek három táborozási lehetőség közül választhatnak. Ezek a következők: Lovastábor, Kutyástábor, Természetkutató tábor. Ma már ezek a táborok teljes telítettséggel működnek. 2008. nyarán 8 tábori turnust szerveztünk. Ezen kívül természetesen bárki, így a gyerekek is szabadon látogathatják a telepet.  A Környezetvédelmi Minisztérium támogatásával 2003- ban létesítettük az ízeltlábú tanösvényünket.

 

V. Kulturális rendezvények, egyéb tevékenységek

1995 óta minden évben megrendezzük az Állatok Világnapját, Föld Napját, Madarak és Fák Napját.  Új rendezvényként jelent meg a Gyereknap, az Állatok Karácsonya, Állatok farsangja és a Mikulás. Ezek azért is nagyon jelentősek, mivel a helyi lakosságnak semmi más szabadidő eltöltésére alkalmas lehetősége nincs. Rendezvényeink látogatottsága az időjárástól függően ezres nagyságrendűek.

2004 novemberében részt vett egy olyan EU-s programban, amely egy 7 fős önálló csoporttal Pécs keleti városrészének komplex rehabilitációját célozta meg. A program környezetvédelmi felelőse a Misina Természet- és Állatvédő Egyesület volt. Ennek keretében épült meg egy új tanösvény is Sün- sétány elnevezéssel. Ez a hazai erdők élővilágán kívül az őshonos háziállatokat, illetve a biogazdálkodás formáit mutatja be.

Misina Természet- és Állatvédő Egyesület webmester: NeGaMeL