Misina Természet- és Állatvédő Egyesület

Adószámunk: 18303841-1-02
Bankszámlaszámunk: 50700114-16100295

Vadállatmentés / Repatriáció

Az Egyesület a háziállatokon kívül hazai vadállatok befogadásával is foglalkozik. Már eddig is sok madár került be a telepre, akiket megpróbáltunk meggyógyítani és azután visszajuttatni természetes élőhelyükre.

Ez 2000- től szervezettebb formában kerül megvalósításra, mivel a KAC-tól sikerült annyi támogatást elnyerni, amellyel elkezdhettük egy külön madárrepatriáló részleg felépítését. Itt az emberektől elzárt helyen vannak elhelyezve gyógyulásukig a madarak, szem előtt tartva azt az elvet, hogy ne nagyon szokják meg az ember közelségét, hanem minél előbb visszakerülhessenek előhelyükre. Állatorvosaink és egészségügyi felelőseink rendszeres ellátásban részesítik őket, így bízhatunk a minél teljesebb felépülésükben. A tavalyi évben elsősorban héják, fehér gólyák, egerészölyvek és baglyok kerültek be hozzánk.

A tevékenység a Duna- Dráva Nemzeti Parkkal kötött megállapodás alapján történik, általában a beszállítás is, de az állatok szabadon engedése minden esetben szakembereik közreműködésével történik.

Repatriálás

A madárrepatriáló 2000. májusa óta működik. A sérült vagy fiatal vadmadarakat jó körülmények között zavartalanul meg tudjuk gyógyítani, fel tudjuk nevelni, majd visszajuttatjuk természetes élőhelyükre. Ezt a tervet a helyi nemzeti parkkal (Duna- Dráva Nemzeti Park) közösen valósítjuk meg.

Jellemző az igényekre, hogy amíg 2000- ben 100 állatot fogadtunk be a repatriálóba, addig 2007-ben már 160 állatról kellett gondoskodnunk.

Közülük leggyakoribb vendégek az egerészölyvek, a baglyok, pl. erdei fülesbaglyok, gyöngybaglyok, macska baglyok és a fehér gólyák voltak. Rajtuk kívül többek között fekete gólya, vörös gém, törpe gém, héják és karvalyok is voltak nálunk, de megjelentek az emlősök is, mint a sünök, rókák, nyestek, vidra és az őzek is.

Misina Természet- és Állatvédő Egyesület webmester: NeGaMeL